1η Αεροπορική Συνάντηση - Πρακτικά Δελτίου τύπου
17/06/2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στον Αερολιμένα Πάχης Μεγάρων η 1η Αεροπορική Συνάντηση με τίτλο «Γενική Αεροπορία στην Ελλάδα: Προς Ένα Καλύτερο Αύριο». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Αεροπορική Ένωση (ΕΑΕ) με την υποστήριξη των χορηγών FAS Pilot Academy, Global Aviation S.A. και Superior Air.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, φορείς της γενικής αεροπορίας από όλη την Ελλάδα ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις των εταιρειών FAS Pilot Academy, Global Aviation S.A., Superior Air και Aeroservices S.A. για να γνωρίσουν από κοντά τις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες του χώρου.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην αίθουσα δεξιώσεων «Le Mirage Life Events» στην Παραλιακή οδός Μεγάρων. Την συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΕΑΕ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αρχής Πολικής Αεροπορίας, Δρ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαιρέτισε τους/τις καλεσμένους/ες αναφερόμενος στη συνεισφορά των αερομεταφορών και της γενικής αεροπορίας στην οικονομία.  Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα κρατικής υποστήριξης και ανταγωνισμού στο χώρο καθώς και στο καίριο ζήτημα της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Έπειτα, τη σκυτάλη έλαβε ο κ. Ιωάννης Σταυλάς, Γενικός Γραμματέας της ΕΑΕ και αφυπηρετήσας Ελεγκτής Εναερίου Κυκλοφορίας, ο οποίος έθιξε θέματα της γενικής αεροπορίας που αφορούν σε δύο βασικούς τομείς, δηλαδή την εκπαίδευση των χειριστών και τον αεροπορικό τουρισμό. Μεταξύ άλλων, εστίασε στα πλεονεκτήματα του θεματικού τουρισμού, όπως ο αεροπορικός, σε σχέση με τον μαζικό τουρισμό καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως, και στους δύο τομείς της γενικής αεροπορίας, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις κι ένα περισσότερο φιλικό θεσμικό περιβάλλον.

Τον γύρο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης κλήθηκε να συντονίσει ο Δρ. Γρηγόρης Κυριάκου, εξουσιοδοτημένος Αεροπορικός Ιατρικός Εξεταστής, πιλότος και Μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΕ. Στο βήμα κάλεσε αρχικά τον εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πιλότο της πολιτικής αεροπορίας. Ο κ. Κωνσταντέλλος υπογράμμισε τη σημαντικότητα του ρόλου της πολεμικής και της πολιτικής αεροπορίας τονίζοντας τους διαφορετικούς επιχειρησιακούς τομείς των δύο. Μίλησε, επίσης, για τη δυνητική προσφορά της γενικής αεροπορίας κυρίως σε περιόδους που χαρακτηρίζονται «νεκρές» τουριστικά για τη χώρα.

Ακολούθως, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τόνισε μέσω του εκπροσώπου της, κ. Ιωάννη Σκαμνάκη, την ανάγκη για αλλαγές ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης της αεροπορίας. Ο κ. Σκαμνάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη λειτουργία τριών αεροδρομίων (Μήλου, Αστυπάλαιας και Καστελόριζου) εκτός ωραρίου και στις διαρθρωτικές αλλαγές που σύντομα πρόκειται να γίνουν ορατές στο ήδη περιβαλλοντικά φιλικό αεροδρόμιο των Μεγάρων. Τέλος, διεμήνυσε ότι η ΥΠΑ θα βρίσκεται κοντά στους φορείς της γενικής αεροπορίας, πάντοτε μέσω της απαραίτητης συνεργασίας με τη νεοσύστατη Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των σχολών εκπαίδευσης χειριστών. Πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. Στέλιος Φανουράκης  (FAS Pilot Academy), Πέτρος Τσακτάνης (Global S.A.) και Ηλίας Σοφιανός (Superior Air) εξέφρασαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολών τους και τα αιτήματά τους από το κράτος. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των σχολών επικεντρώθηκαν στο βασικό πρόβλημα της έκδοσης visa για τους αλλοδαπούς μαθητές, σε θέματα που αφορούν στη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης, σε θέματα άδειας για απογείωση στην περίπτωση που το αεροδρόμιο διαχειρίζονται οι αρχές των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στον ανταγωνισμό μεταξύ των σχολών. Ο κ. Φανουράκης ζήτησε υποστήριξη με σκοπό η γενική αεροπορία να έρθει στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες κατηγορίες αεροπορίας στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πρωτίστως την υιοθέτηση μίας κοινής προσέγγισης από όλες τις σχολές γεγονός που θα καταστήσει τη δράση τους πιο στοχευμένη. Ο κ. Τσακτάνης κατέθεσε την δική του εμπειρία όσον αφορά σε προβλήματα με το δημόσιο και σε ανταγωνισμό εντός του χώρου καταλήγοντας στην ύπαρξη αναγκαιότητας για άσκηση μαζική πίεσης από τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο κ. Σοφιανός χαρακτήρισε «ανυπέρβλητα» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινώς οι σχολές και αιτήθηκε όχι μόνο θέληση αλλά και ταχύτητα στην αντίδραση από την πλευρά του δημοσίου.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της εταιρείας Egnatia Aviation παρουσίασαν την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης της επένδυσής τους στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Ειδικότερα, ο κ. Γιώργος Ζωγραφάκης, επεσήμανε την υποβαθμισμένη θέση της γενικής αεροπορίας στην Ελλάδα ενώ ο Αντιπτέραρχος ε.α. και νέος Manager του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα, κ. Κωνσταντίνος Βούζιος, ανέπτυξε τις δράσεις της εταιρείας για την αξιοποίηση του εν λόγω αεροδρομίου στο πλαίσιο προσπάθειας που διήρκησε πάνω από δέκα έτη.  

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης, ο κ. Θανάσης Μπίνης, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων και νυν Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης επεσήμανε την ανάγκη επικέντρωσης στην πρόληψη αεροπορικών ατυχημάτων αντί της εκ των υστέρων αντίδρασης σε αυτά. Επιπλέον, ο Β’ Αντιπρόεδρος του AOPA Hellas, κ. Αργύρης Μάμας, σημείωσε την έλλειψη διεπαφής μεταξύ αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις και όσων είναι αποδέκτες των αποφάσεων και των αποτελεσμάτων τους ενώ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων, κ. Γιώργος Τσιπριάνης, απαρίθμησε τις δράσεις της Ένωσης για την προώθηση της αεροπορικής ιδέας.

Την εκδήλωση έκλεισαν η Δρ Δέσποινα Τσούκα, Προϊσταμένη στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΥΠΑ και Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης, ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους για την παραγωγική συζήτηση και ο Δρ. Παπαθεοδώρου, υπενθυμίζοντας τον στόχο της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης, τη συγκέντρωση δηλαδή όλων των φορέων του αεροπορικού χώρου της Ελλάδας, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με όσα ειπώθηκαν από τους ίδιους τους φορείς ξεχωριστά όσον αφορά στην μεταξύ τους συναντίληψη και την ανάληψη από κοινού δράσης.

Η συνάντηση έκλεισε με την παράθεση ελαφρού γεύματος στους/στις συμμετέχοντες/ουσες οι οποίοι/ες είχαν έτσι τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις για τα θέματα που συζητήθηκαν.
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ