Συνέδριο για την βιωσιμότητα των αερομεταφορών
31/08/2022

Σημαντικό συνέδριο για τη βιωσιμότητα των Αερομεταφορών διοργάνωσε το Air Transport News (ATN) σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Ένωση (ΕΑΕ) στη Ρόδο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, στις 31 Αυγούστου 2022.
Όπως ακριβώς η παγκοσμιοποίηση, η έννοια της βιωσιμότητας είναι πολύπλευρη και κατανοείται με διαφορετικούς τρόπους από διαφορετικούς ανθρώπους. Ωστόσο, η πανδημία COVID-19 έχει αποδειχθεί σημαντικός καταλύτης σε διάφορα επίπεδα, επιταχύνοντας τις τάσεις που παρατηρήθηκαν.

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας της πολιτικής και οι εταιρείες που σχετίζονται με τις αερομεταφορές θα πρέπει να βρουν βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Ταυτόχρονα, η οικονομική ζημία που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας μαζί με την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργούν έναν τοξικό συνδυασμό για τις αερομεταφορές που απαιτεί καινοτόμες πρωτοβουλίες. Η νέα τεχνολογία μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και σε οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, ο κοινωνικός πυλώνας της βιωσιμότητας θα πρέπει επίσης να αναγνωριστεί. Άλλωστε, οι αεροπορικές μεταφορές είναι πάνω απ' όλα βιομηχανία του λαού.

1) Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισε ο Δρ. Κώστας Ιατρού, CEO ATN, Director General Hermes, Airtransport Organisation και προέδρευσε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης Δρ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου.
Τη Ρόδο εκπροσώπησε στο πάνελ συζήτησης ο Δήμαρχος μας Αντώνης Καμπουράκης

Συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα:
2) Από τον χώρο των αερολιμένων:
     a)     Luis Felipe de Oliveira, Director General, Airports Council International - ACI World
     b)    Alexander Zinell, CEO, Fraport Greece
3) Από τον χώρο των Αεροπορικών Εταιρειών
     a)    Mehmet Nane, Chair, IATA & Vice Chairperson & Managing Director, Pegasus Airlines
     b)    Dr Michael Kerkloh, Board Member, Lufthansa, ο οποίος θα συντονίσει τη συζήτηση στο πάνελ
     c)    Patricia N. Vercelli, SVP, General Counsel and Secretary, A4A
     d)    Tassos Raftopoulos, CEO, Animawings & Director Alliances & Aeropolitical Affairs, Aegean Airlines
4) Από το χώρο των κρατικών εποπτικών αρχών ο Catalin Radu, Director General, Civil Aviation Authority of Kazakhstan, και από τον κατασκευαστικό χώρο ο Adam A. Triolo, VP, Commercial Business Development, REGENT  

Οι Αερομεταφορές αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της Δωδεκανησιακής οικονομίας, μια και πάνω από το 80% των τουριστών στα νησιά μας φτάνει αεροπορικώς. Το συνέδριο γίνεται στο πλαίσιο του καθιερωμένου Summer Aviation Forum, το οποίο φιλοδοξούν Περιφέρεια και Δήμος να διοργανώνεται μόνιμα στη Ρόδο, και μιας σειράς σημαντικών δράσεων και διεθνών επαφών, με στόχο την βιωσιμότητα των Αερομεταφορών.

ΧΟΡΗΓΟΙ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ